czwartek, 28 listopada 2013

Veronique Enginger

Nareszcie dziś będzie trochę krzyżykowo :) a mianowicie piękny wzór autorstwa Veronique Enginger z książki "Douceurs & gourmandises au point de croix". Troszkę zmodyfikowałam oryginalny wzór, żeby był bardziej symetryczny. Wyhaftowałam go w lutym ale do tej pory nie udało mi się go sfotografować... z resztą bardzo długo musiał czekać na oprawę. Już tak chyba u mnie jest, że wszystko jakoś się wydłuża w czasie... no ale efekty są: kolorowe, apetyczne i muffinkowe :D 






 Oh... jakże byłabym szczęśliwa gdybym miała całą tę książkę :-) Mikołaju... słyszysz mnie? :-)

Queen M

wtorek, 26 listopada 2013

Mój pierwszy chleb / My first bread

Nareszcie go upiekłam :) zajęło mi to blisko 3 lata (tak tak, od takiego czasu przymierzam się do chleba :) ) ale w końcu jest.... a właściwie prawie go już nie ma!!! M. zjadł prawie wszystko i do zdjęć zostało tylko pół bochenka :( Z białej mąki ale za to ze słonecznikiem dynią, siemieniem lnianym i otrębami! Od razu zdobył sobie naszą sympatię, a dziecko nr 1 zjada całe kromki na sucho :))) Chyba nie ma lepszej rekomendacji. Przepis nico zmodyfikowałam i upiekłam z połowy porcji (czyli z 0,5 kg mąki) gdyż nie miałam tak wielkiego naczynia żaroodpornego, a przyznam, że pięknie wyrósł... Oto i ON:


SKŁADNIKI:

1kg mąki (ja użyłam tortowej, typ 405)
1 szkl. otrębów
0,5 szkl. płatków jęczmiennych (ja nie dodałam)
0,5 szkl. płatków kukurydzianych (nie dodałam)
0,25 szkl. siemienia lnianego (zmieliłam)
0,25 szkl. słonecznika łuskanego
(dodałam również 0,25 szkl. pestek dyni)
4 ząbki czosnku (zgnieść)
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1l. wody (ciepłej)

KROK PO KROKU:

1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
2. Dodaj wodę z drożdżami i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
3. Włóż ciasto do blachy/formy/ naczynia żaroodpornego, wcześniej nasmarowanego masłem, wierzch ciasta posmaruj lekko olejem.
4. Wstaw na 60 minut do ZIMNEGO piekarnika.
5. Po godzinie włącz piekarnik na 210 st. C (góra-dół) i piecz ok. 60 minut.


UWAGA: Pod koniec pieczenia miałam już poważne wątpliwości czy czy chlebek z góry się nie spali. Następnym razem pierwsze 15 minut, będę piekła pod przykryciem. Po upieczeniu od razu wyjęłam z formy ponieważ zaczęła na dole skraplać się para i nie chciałam, żeby skórka straciła na chrupkości :-)

To tyle, mam nadzieję, że Te osoby które jeszcze się nie zdecydowały na upieczenie własnego, pysznego chleba, w końcu się skuszą :-)

Queen M

poniedziałek, 25 listopada 2013

WYGRAŁAM :-) !!! / I WON :-) !!!



Kochani! Udało się! :-) Mój przepis, który wystawiłam do konkursu "Kreatywne Babki" zakwalifikowany został do grona 18-stu najlepszych, zgłoszonych do konkursu i uplasował się na 2-gim miejscu :-) Tym samym wezmę udział w warsztatach kulinarno-fotograficznych z Kingą Parusel :D DZIĘKUJĘ Wszystkim ZA OTRZYMANE GŁOSY i zapraszam po mój konkursowy przepis na miodowe muffinki z kremem miodowo-cynamonowym.

Przepis na krem jest mojego autorstwa i będzie doskonały pod wszystkie dekoracje z lukru plastycznego, gdyż nie zawiera śmietany.  I jak widać na zdjęciu są, to te muffinki,na których testowałam mój lukier plastyczny :-)

MUFFINKI (12 szt.):
110g masła
110g cukru
1 jajko
110ml miodu
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

KREM:
125g masła
60g płynnego miodu
2 łyżeczki cynamonu

DEKORACJA:
Lukier plastyczny
Czerwony barwnik spożywczy Dr. Oetker
Srebrne perełki Dr. Oetker


1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 200st. C i umieść 12 papilotek w formie na muffinki.
2. Utrzyj w misie masło i cukier, aż uzyskasz lekką i puszystą masę. Dodaj żółtko, a następnie powoli dolej miodu i dobrze wymieszaj.
3. Wsyp mąkę i proszek, delikatnie mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Dolej mleka, tyle ile potrzeba, żeby masa miała półpłynną konsystencję. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszaj ją z ciastem, aż uzyskasz gładką masę.
4. Wypełnij ciastem papilotki i piecz muffinki przez 15-20 minut, aż zrobią się złociste. Wyjmij ciastka z piekarnika, odczekaj 5 minut, następnie wyłóż je z formy i pozostaw do ostygnięcia.
5. Utrzyj masło z miodem stopniowo dodając cynamon. Wydrąż w muffinkach niewielki dołek i wypełnij go kremem. Pozostałą ilość kremu rozsmaruj na muffinkach wyrównując ich powierzchnię.
6. Rozwałkuj biały lukier plastyczny i wytnij z niego koła. Umieść je na muffinkach, nożem zrób nacięcia w kształcie rombów a na przecięciach linii umieść cukrowe perełki. Pozostałą część lukru zabarw na różowo, wytnij podłużne paski, uformuj z nich kokardki i połóż je na "białych kołderkach"
7. Zjedz z apetytem dzieląc się z bliskimi :-)



Ściskam Was serdecznie :-))))

Queen M

poniedziałek, 18 listopada 2013

WNIKI / RESULTS

Kochani. Zdobyłam w sumie 88 głosów. Dziękuję wszystkim za pomoc... i gratuluję zwycięzcom w mojej rozdawajce :-)

NAGRODA GŁÓWNA:

NATALIA JAŻDŻEWSKA

a breloczki:





Queen M

piątek, 15 listopada 2013

Rozdawajkowy Konkurs / Candy - Competiton Giveaway

Kochani, w związku z konkursem w którym biorę udział, chciałam zaproponować Wam rozdawajkę :-) 




Zasady są następujące:

W rozdawajce mogą wziąć udział wszyscy którzy:

1. Klikną w TEN LINK i zagłosują na moją babeczkę

2. Zostawią komentarz pod tym postem z imieniem i pierwszą literą nazwiska

3. Udostępnią informację o rozdawajce na swoim blogu lub profilu na FaceBooku

Losowanie odbędzie się w niedzielę o 23:59 :D 


My Dear Readers, in conncetion with my muffin competition, I would like invite you for CANDY :-) Rules are as follow:

1. Clik THIS LINK and vote for mu muffin

2. Leave a comment under this post with your name and first surname letter

3. Share infromation on Candy at your blog page or on your FaceBook profile

Drawning will be on Sundej 11:59 P.M.

A do wygrania są:






I wszystkie razem :



Oprócz nagrody głównej wylosuję 15 dodatkowych osób które otrzymają breloczki niespodzianki :-)

I'll also drawn 15 persons which will receive key chains :-)


Queen M

środa, 13 listopada 2013

Pomocy ! / Help!

Kochani! Moje muffinki biorą udział w konkursie. Proszę - zagłosujcie na moje babeczki. Wystarczy:

Zalogować się do Facebook'a
Wejść na stronę KONKURSU
I kliknąć LUBIĘ TO :-)


Dear Readers ? My muffin recipe take a part in competition. So please, help me! - vote for me :-) It's easy:

Log on FACEBOOK
Clik on the COMPETITION'S WEB SITE http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/154
And click LIKE IT


DZIĘKUJĘ ZA KAŻDy GŁOS 

THANK OU FOR EACH VOTE

piątek, 8 listopada 2013

Coraz bliżej... / ...Are coming :-)

...Święta :-) w tym roku postanowiłam prezenty wykonać sama. I oto moje pierwsze próby :-) Filcowe serduszka i rękawiczki ze śnieżynkami. Jak tylko dołączę do nich sznureczek zamienią się w ozdoby choinkowe.Jak myślicie - czy będzie to udany rezent?

Christmas... are coming! And this year I want to do the gifts myself :-) Here you have my first trials. Felt hearts and mittens with snowflakes. With a string they became a beautifu christmas tree ornaments. And what do you think - is it good idea for a gift?





I przy okazji Świąt zamierzam zrobić pierwszą "rozdawajkę" - być może ktoś otrzyma świąteczny prezent? Szczegóły już w krótce :-)

Because of Christmas I'm going to make my first candy - maybe someone win a christmast gift? Details soon :-)

Good night everybody!

Queen M

czwartek, 7 listopada 2013

Muffinki jabłkowe / Apple muffins



Nie będę się za dużo rozpisywać bo przepis jest bardzo prosty :-) Do ciasta wykonanego z przepisu na muffinki klasyczne (przepis znajduje się TUTAJ) dodać pokrojone w kostkę jedno duże jabłko, dokładnie wymieszać i upiec tak jak w przepisie. Voila :-)

I won't write much coz recipe is really easy :-) Prepare  everything as in "classic muffin" recipe (you can find it HERE) and add one bog apple cuted in cubes. Bake as in recipe. Voila :-)



Queen M :-)

wtorek, 5 listopada 2013

Matrioszki / Matryoshkas

Ufff... nareszcie udało mi się skończyć haft z matrioszką. Trwało to całe 2 tygodnie! Hafcik niezbyt wielki ale co rusz coś mnie odrywało od pracy. I nareszcie jest. Haftowana babuszka ma też filcową koleżankę :-) Obie Panie powędrują do nowego domu... czy Panna Hanna się zgadza? 

Phew...At length I finished embroidery with matryoshka. It took me whole 2 weeks! Pattern was not to big but there was always something else to do. But there "she" is :-) Cross stitched babushka has also a felt friend - or felt twin sister.






A poniżej mała zapowiedź przepisu.... Muffinki jabłkowe

And nereby you have prediction of new recipe... Apple muffins





Pozdrawiam  :-)

Queen M