poniedziałek, 25 listopada 2013

WYGRAŁAM :-) !!! / I WON :-) !!!



Kochani! Udało się! :-) Mój przepis, który wystawiłam do konkursu "Kreatywne Babki" zakwalifikowany został do grona 18-stu najlepszych, zgłoszonych do konkursu i uplasował się na 2-gim miejscu :-) Tym samym wezmę udział w warsztatach kulinarno-fotograficznych z Kingą Parusel :D DZIĘKUJĘ Wszystkim ZA OTRZYMANE GŁOSY i zapraszam po mój konkursowy przepis na miodowe muffinki z kremem miodowo-cynamonowym.

Przepis na krem jest mojego autorstwa i będzie doskonały pod wszystkie dekoracje z lukru plastycznego, gdyż nie zawiera śmietany.  I jak widać na zdjęciu są, to te muffinki,na których testowałam mój lukier plastyczny :-)

MUFFINKI (12 szt.):
110g masła
110g cukru
1 jajko
110ml miodu
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

KREM:
125g masła
60g płynnego miodu
2 łyżeczki cynamonu

DEKORACJA:
Lukier plastyczny
Czerwony barwnik spożywczy Dr. Oetker
Srebrne perełki Dr. Oetker


1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 200st. C i umieść 12 papilotek w formie na muffinki.
2. Utrzyj w misie masło i cukier, aż uzyskasz lekką i puszystą masę. Dodaj żółtko, a następnie powoli dolej miodu i dobrze wymieszaj.
3. Wsyp mąkę i proszek, delikatnie mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Dolej mleka, tyle ile potrzeba, żeby masa miała półpłynną konsystencję. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszaj ją z ciastem, aż uzyskasz gładką masę.
4. Wypełnij ciastem papilotki i piecz muffinki przez 15-20 minut, aż zrobią się złociste. Wyjmij ciastka z piekarnika, odczekaj 5 minut, następnie wyłóż je z formy i pozostaw do ostygnięcia.
5. Utrzyj masło z miodem stopniowo dodając cynamon. Wydrąż w muffinkach niewielki dołek i wypełnij go kremem. Pozostałą ilość kremu rozsmaruj na muffinkach wyrównując ich powierzchnię.
6. Rozwałkuj biały lukier plastyczny i wytnij z niego koła. Umieść je na muffinkach, nożem zrób nacięcia w kształcie rombów a na przecięciach linii umieść cukrowe perełki. Pozostałą część lukru zabarw na różowo, wytnij podłużne paski, uformuj z nich kokardki i połóż je na "białych kołderkach"
7. Zjedz z apetytem dzieląc się z bliskimi :-)



Ściskam Was serdecznie :-))))

Queen M

6 komentarzy:

  1. Gratulacja - i oczywiście czekam na relacji z warsztatów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie Ci gratuluję!!!Wyobrażam sobie jaka to radość!!Pozdrawiam już -śniegowo ****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oh tak :-) Już dawno nie byłam z siebie taka dumna :D Ja również pozdrawiam i zazdroszczę śniegu :-)

      Usuń
  3. Bardzo sie ciesze, gratuluje, dla mnie to byla kwestia czasu, kiedy zostaniesz zauwazona! Buziaki:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzynko Kochana! Dziękuję Ci bardzo - i za Twoje słowa i za głos :)))) i powiem Ci bardzo się wzruszyłam kiedy przeczytałam Twój komentarz... normalnie coś we mnie strzeliło :-) coś w sercu głęboko ukryte.... jeszcze raz dziękuję i ściskam serdecznie :))))

      Usuń