poniedziałek, 30 września 2013

Muffinki Cytrynowe / Lemon Muffin

Z okazji dnia chłopaka zapraszam po raz kolejny na muffinki :-)Tym razem cytrynowe z lekką, bezową poduszeczką... O ile się nie przypali :D Ale najważniejsze, że Mężusiowi smakowały...


Składniki (Ingridients for 12 muffins)

110 g masła (butter)
110g mąki (flour)
1 łyżeczka proszku do pieczenie (1 tea spoon of baking powder)
110g cukru pudru (sugar powder)
2 jajka (eggs)
drobno starta skórka z cytryny (lemon zest)
2 łyżki soku z cytryny (2 table spoon of lemon juice)

Beza (Meringue):
2 białka (egg white)
50g cukru pudru (sugar powder)

Krok po kroku / Sep by step

1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i umieść papilotki w formie na muffinki.
2.Ucieraj w misce masło i cukier, aż uzyskasz miękką, kremową masę. Stopniowo wbijaj jajka, cały czas mieszając. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Ucieraj aż wszystkie składniki się połączą. Przełóż ciasto łyżką do papilotek.
3.Ubij mikserem białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i energicznie mieszaj.
4.Łyżką nałóż grubą warstwę ubitych białek na każdą surową muffinkę, tak by powstały ładne fale. Piecz ok. 20-25 minut, aż beza zrobi się złocista i chrupiąca. Wyjmij ciastka z piekarnika, wyłóż z formy i pozostaw do ostygnięcia.



Smacznego!

Queen M

6 komentarzy:

  1. Wyglądają mega pysznie - a zdjęcie na tle talerzy jest mega śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki Haniu za miłe słowa :)))) you made my day :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne i zdjecie i muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uda Ci się wypróbować przepis to daj znać czy smakowały ! :-)

      Usuń
  4. Miałam dzisiaj nic nie piec, bo muszę trzymać wreszcie dietę, no ale przez Ciebie chyba coś wykombinuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, daj koniecznie znać czy Ci smakowały :-)

      Usuń