środa, 9 października 2013

Muffinki miodowe / Honey muffin

Dziś zapraszam wszystkich na muffinki miodowe przekładane bitą śmietaną (niesłodzoną!) i płatkami migdałowymi. Byłam pełna obaw co do tego przepisu, a szczególnie co do niesłodzonej bitej śmietany. Ale powiem szczerze, że dawno nie jadłam TAK PYSZNYCH muffinków...mmmm.... Zapraszam :-)



Składniki (18 sztuk)
110g masła
110g cukru
1 jajko
110ml miodu
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Do dekoracji:
125ml miodu
75g płatków migdałowych
300ml śmetany kremówki

KROK PO KROKU:
1.Rozgrzej piekarnik do temperatury 200st. C i umieść 18 papilotek w formie na muffinki.
2. Utrzyj w misie masło i cukier, aż uzyskasz lekką i puszystą masę. Dodaj żółtko, a następnie powoli dolej miodu i dobrze wymieszaj.
3. Wsyp mąkę i proszek, delikatnie mieszaj aż składniki dobrze się połączą. Dolej mleka, tyle ile potrzeba, żeby masa miała półpłynną konsystencję. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszaj ją z ciastem, aż uzyskasz gładką masę.
4. Wypełnij ciastem papilotki i piecz muffinki przez 15-20 minut, aż zrobią się złociste. Wyjmij ciastka z piekarnika, odczekaj 5 minut, następnie wyłóż je z formy i pozostaw do ostygnięcia.
5. Ubij na sztywno kremówkę. Przetnij każdą muffinkę w poziomie na pół. Na każdej dolnej połówce połóż trochę bitej śmietany i polej ją miodem. Przykryj górną połową i ją także udekoruj śmietaną, a następnie posyp płatkami migdałowymi i polej miodem.
6. Zjedz z apetytem :-)




Queen M :-)

5 komentarzy: